همزمان با ایام شهادت حضرت امام حسین ( علیه السلام ) به عادت هر ساله ی وبلاگ این بار نیز مطلب مختصری از آن حادثه را که به ذهنم خطور کرد بیان می دارم . هرچند این بار منظور بیشتر طرح پرسش است . ابتدا به طرح دو مقدمه و در نهایت به نتیجه گیری و پرسش اصلی خود می رسم :
مقدمه ۱ ) در جریان شناسی واقعه عاشورا نقش معرفت شناسی دینی که من از آن تحت عنوان حرکت دینی نام می برم بسیار پر رنگ و مهم است . منظور از معرفت شناسی دینی تقسیم دین به ۴ پایه اصلی است : ۱- احساس مذهبی ( که همان موتور حرکت دینی و شتاب دهنده به آن است .) ۲- بینش دینی ( که همان مشخص کننده جهت حرکت دینی می باشد . ) ۳- دانش دینی ( که همان راهکار برای حرکت دینی و نحوه آن ارائه می دهد . ) و ۴- تربیت دینی ( که همان تغییر و تحول و رشد در جریان حرکت دینی می باشد . )
هر یک از ۴ بخش خود بحث بسیار مفصلی را می طلبد که من بیشتر بر روی مورد ۴ یعنی نقش و جایگاه تربیت دینی تاکید کرده و به آن خواهم پرداخت .
مقدمه ۲ ) برای این منظور نیز بایستی ابتدا توصیفی کلی از وضعیت جامعه یاران و اصحاب پیامبر در سال ۶۰ هجری و زمان واقعه عاشورا داشته باشیم که یاران نخستین « انقلاب محمد » را به ۳ گروه دسته بندی می کنم :
۱- گروهی که یا درگذشته اند و از اصحاب راستین بودند و یا انحراف این انقلاب از مسیر اصلی خود را نتوانستند تحمل کنند و فریاد کشیدند و کشته شدند مانند ابوذر و عمار و میثم و حجر بن عدی و ...
۲- گروه دوم که در اوضاع سخت جامعه آن روز که مسمان راستین بودن نه دیگر فتح دارد و نه غنیمت توجیهی به ذهنشان رسیده که چرا بهشت را در جهاد و مخالفت با ظلم بدست آوریم که در کنج امن عبادت و خلوت ریاضت خدا را جستجو می کنیم و آنها که دوشادوش پیامبر بودند در چنین لحظه ای از صحنه حق و باطل خارج شده و به زندگی روزمره و محراب عبادت خود مشغول می شوند .
۳- و گروه سوم هم افتخارات خود که از جبهه های بدر و احد و ... کسب کرده و کنار و محمد و علی بودند ، همه این ها را جمع کرده و صاف در کاخ سبز معاویه چوب حراج زدند و پولش را گرفتند .
( البته جالب آنجاست که این ها وضعیت جامعه ۵۰ سال بعد از درگذشت پیامبر است حال آنکه پیامبر (ص) در خطبه غدیر که روز غدیر بیان فرموده اند حتی نسبت به جامعه زمان خود ابراز نگرانی شدید می کنند تا به آنجا که بیان می دارند : و من از جبرئیل در خواستم که از خداوند سلام اجازه کند و مرا از ماموریت تبلیغ ( ولایت علی ) به شما معاف دارد زیرا کمی پرهیزگاران و فزونی منافقان و دسیسه ملامت گران و مکر مسخره کنندگان اسلام را میدانم همانان که خداوند در وصفشان در کتاب خود فرموده : «...به زبان می گویند آن را که در دلهایشان نیست و آن را اندک و آسان می شمارند حال آنکه نزد خداوند بس بزرگ است...»(نور/۱۵) و ... و با این حال خداوند از من خشنود نخواهد شد مگر فرمان او را در حق علی به شما ابلاغ کنم و ... ! )
حال حسین مانده است که وارث یک چنین جامعه ی انقلابی و فقط ۶۰ سال از عمر آن می گذرد و دکتر شریعتی در اسفند ۱۳۵۰ (محرم ۱۳۹۲) جامعه حسین ( محرم ۶۱ ) را توصیف می کند که در دی ۱۳۸۷ (محرم ۱۴۳۰) چقدر برای ما آشناست و واقعا چرا ؟! : عصری است که اندیشه ها فلج است و شخصیت ها فروخته شده اند و وفاداران تنها هستند و (( جوانان یا مایوس و یا خاموش و خفه و یا منحرف اند )) و بزرگان درگذشته یا شهید شده اند و یا ساکت اند و یا فروخته شده اند . و در نهایت همه پایگاه های حقیقت را بر سر وفادارانش ویران کرده اند .
و اکنون حسین به عنوان یک رهبر مسئول می بیند اگر خاموش بماند اسلام به صورت یک « دین دولتی » در می آید و اسلام تبدیل می شود به یک قدرت نظامی - سیاسی و دیگر هیچ !!!
( البته به بیان مرحوم دکتر شریعتی در کتاب دیگرش « اسلام دین تاریخ » که خود ایشان گفته اند این ایده را از مهندس بازرگان که در یکی از کتاب هایشان در حاشیه به آن اشاره کرده بودند گرفته اند و آن این است که حسین جدا و فراتر از وارث چنین جامعه ای است : قیام او قیامی است در وسط جنگ بزرگ تاریخ بشر میان دو قطب و به این جهت است که حسین وارث است و می بیسنیم که بزرگترین صفت و فلسفه تاریخ و تنها فلسفه قیام حسین این است و بعد از حسین هم ادامه دارد . به وارثان دیگر می رسد که به مقتضای زمان تاکتیکشان فرق دارد ولی جهت و هدف و دشمنشان یکی است ... )
نتیجه گیری : می مانند جوانهای زمان حسین که نسل دوم انقلاب اسلام هستند و سال ۶۰ سالی است که توده ی مردم جامعه اسلامی نسل دومند یعنی نسلی که در دوره انقلاب نبوده است و آن عصر شکوه و افتخار و ایمان حقیقی و مدینه فاضله پیامبر را تنها از زبان اصحاب شنیده است و این ها همان اصحابی هستند که ذکر گردید که هر یک به طرفی رفته است . حال جوانان نسل جدید چه یاس و نا امیدی و بی ایمانی و چه عقیده ای نسبت به آنچه فقط نامش اسلام است در خودشان احساس خواهند کرد ؟!
این از جوانان نسل حسین در مواجهه با انقلاب محمد بود و نسل امروز ما که البته به تعبیر سید محمد خاتمی این چنین است : « نه فقط برای این نسل ، که نسل ما ، نسل قبل از ما ، نسل بعد از شما ، هم با بحران روبه روست . اگر هر نسل را حدود ۳۰ سال در نظر بگیریم بیشتر از چند نسل با همین مشکل روبه رو بوده اند ، چرا که ۱۵۰ سال است این مشکل وجود دارد . دنیا به خصوص در قرن بیستم با یک بحران عظیم و بزرگ و تاریخی رو به روست و برای جوانان امروز بیشتر از نسل میانسال و سالخورده این بحران احساس می شود ... نسل ما هم بعد از انقلاب این بحران را بیشتر حس کرد و امروز در سطح خودآگاه ظهور کرده است . ما تا حدودی از این بحران آگاهی پیدا کرده ایم و بحران وحشت آفرین است . »
و در نهایت این همان پرسش است که امروز برای ما طرح می شود که اگر ما نسل جوان امروز ، نسل جوان جامعه حسین بودیم چه می کردیم ؟! از ۴ بخش دین که بحث تربیت دینی در دوران جوانی و نوجوانی از همه پر رنگ تر و موثرتر است تا چه حد برای ما سبب رشد و تحول در راستای ایجاد یک بینش حقیقی ، احساس روش و دانش واقعی شده است ؟! معرفت شناسی دینی ما کامل شده است یا خیر ؟! و حال اگر نسل جوان جامعه حسین نیستیم ، فرزند زمان خودمان و نسل خودمان که هستیم آن هم با همه شباهت ها به آن دوران ! منتظر ورود حسین امروز شویم و یا وارث حسین باشیم ؟! حسینی که بزرگترین اصلاح طلب تاریخ است آنجا که می گوید : انما خرجت لطلب الاصلاح فی امة جدی ( همانا من برای اصلاح امت جدم قیام کردم ... ! )
به عقیده من نیز روش امروز ، اصلاح وضع موجود است و جز به دست نسل جدید انقلاب این امر فراهم نخواهد شد که در پاسخ یاری جویی حسین و هم نوای با حضرت شعیب می گوییم : ان ارید الا الاصلاح ما استطعت ... ( تا بتوانم تنها مقصودم اصلاح امر موجود است ... ) ( سوره هود آیه ۸۸ )
نخستین کس که در مدح تو شعری گفت آدم بود
شروع عشق و آغاز غزل شاید همان دم بود
. . . . . . . . .
این هم چند جا برای این ایام که سخنرانی اش می ارزد :
۱)
سخنرانی سید محمد خاتمی / شب عاشورا ؛ ( سه شنبه ۱۷ دی ماه ) بعد از نماز مغرب و عشاء ( ساعت ۱۸:۳۰ الی ۲۲ ) / محل : در باغ هنر واقع در خیابان طالقانی ، خیابان ایران شهر - خانه هنرمندان ایران
(جناب آقای خاتمی در خانه هنرمندان، شب عاشورا 17 دی. عکس از The one)
۲)
- دوشنبه ۱۶ دی ماه (شب تاسوعا): سخنرانی دکتر محسن آرمین با موضوع "قیام حسینی در آیینه ی قرآن"
- سه شنبه ۱۷ دی ماه (شب عاشورا): سخنرانی دکتر علیرضا علوی تبار با موضوع "تشیع و عاشورا"
- چهارشنبه ۱۸ دیماه (شام غریبان): سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسعود ادیب با موضوع " استمرار سیره ی پیامبر و امیرالمومنین در قیام سیدالشهدا(ع)"
ساعت آغاز مراسم: ساعت ۲۰
آدرس: خیابان سمیه، بین خیابان سپهبد قرنی و استاد نجات الهی، پلاک ۱۸۰، دفتر مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی
۳)
- چهارشنبه (۱۸/۱۰/۸۷) شب شام غریبان : محسن آرمین
- پنجشنبه (۱۹/۱۰/۸۷) : سید هاشم آقاجری
- جمعه (۲۰/۱۰/۸۷) : سیدمحمدعلی ایازی
زمان : از ۱۸:۳۰ الی ۲۱
آدرس : خیابان انقلاب- خیابان دانشگاه- کوچه آشتیانی- شماره ۹ ، دفتر مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب
۴)
- دوشنبه شب، 16 دی ماه : آقایان ناصر مهدوی و محمد مجتهد شبستری
- سه شنبه شب، 17 دی ماه: آقایان فاضل میبدی و محمد مجتهد شبستری
- چهارشنبه، 18 دی ماه : آقایان فاضل میبدی و هاشم آقاجری
زمان : از ۱۹ الی ۲۱:۳۰
آدرس : حسینیه ارشاد (با مشارکت انجمن های اسلامی دانشجویان دانشگاه های تهران (شورای تهران،دفتر تحکیم وحدت- طیف علامه)
وبت محشره. مطالبش رو خوندم و لی وقت نکردم همش رو بخونم
اگه میشه من رو با نام مدل لباس مجلسی لینک کن
باز هم بهت سر می زنم
موفق باشی
بای
دوست عزیز بی شک اصلاحات در هرزمان لازمه جوامع است چون هیچ گاه جوامع از خطا خالی نخواهد ماند بی شک امام حسین ع هم اصلاحاتی را می خواست در جامعه بکند ولی ان زمان هم اقتدار گرایانی نمی خواستند ونمی گزاشتند ومی گفتند لا زم نیست اینجا مدینه کامل است ام این ممکن نیست چون هیچ گاه جامعه بدون خطا نخواهد شد امروز نیز چنین است چرا که عده ای می خواهند با همکاری وهم فکری مردم اصلاحات جامعه کنند ولی همان اقتدار گرایان فقط به روز شده شان می گویند اصلا حات لازم نیست این جامعه کامل است وشما قصد براندازی دارید عیبی ندارد ما انان را به دست خدا می سپاریم وخداوند هم با عدالت خود انان را با هم دوستان قدیمیشان (دشمنان امام حسین ع)محشور گرداند چرا که انان در ان زمان نسبت به فرزند رسول خدا هتاکی وتخریب می کردن وامروزی ها به سیدی از خاندان رسول اکرم البته این را بدانید که این جما عت با پررویی نسبت به اعمه هم حتاکی می کنند عیبی ندارد چه میشود کرد .
دوست عزیز با مطلب زیر بروزم
(حفظ حکومت از جان امام زمان(عج) مهمتر است)و حزب وتحزب درایران
لطفا بیا یید وما را از نظرات با ارزشتان محروم نکنید به امیدایرانی اباد وازاد یا حق
سامان
سلام از اشنایی تون خوشحالم و از اظهار لطفتون خیلی ممنون.از دعوتتون هم تشکر می کنم حیف که در تهران نیستم وگرنه برای سید عزیز حتما می امدم به هر حال اگه علاقه ای به تبادل لینک داشتین خبرم کنین منتظرتون هستم
سلام و درود بر شما
ممنون که اطلاع می دهید تا من بتوانم از مطالب ارزشمند شما استفاده کنم .
درود بر شما.ممنون وسپاس از حضور شما در آینه.
از روشنگری عالمانه و اندیشمندانه شما کمال تقدیر و تشکر را دارم و برایم مایه مباهات است که جوانان امروز اینگونه روشن و با زاویه باز به مسائل پیرامون خود می نگرند .بی شک اگر این روشن گریها ادامه داشته باشد جامعه رو به سوی عقلانیت نهاد و گرچه تحجر و خرافه پرستی نیز به دلیل کسب منافع خویش همیشه کنار روشنگری و در رقابت با آن خواهد بود ولی عقل و خرد بر جهل و خرافه پرستی پیروز خواهد گشت .من و تو باید آن روز را بسازیم .مهم این است که گامهایمان را برای سپردن فردا آغاز کنیم من و تو هم که نباشیم کسانی خواهند بود که گام در این راه نهند .
بدرود
سلام
داشتم میخوندم حسین رااشقیانکشتندمرددهاکشتنددوست عزیزتومعارف عاشوراهمه متفق النظرنددعواآن جایی شروع میشه که می خواهیم ازتاریخ عبرت بگیریم آن جاست که بعضی هامنافع نفسانی ومالیشونو.....ونگاه می کنندوتصمیم می گیرندیکخورده تغییردراصل ماجرابدن مثلاکل یوم عاشوراوکل ارض کربلارایابه معنی برقراری هرروزه عزاداری معرفی می کنندویامحدودش می کننددرداخل ویادشون میره کل ارض وکل یوم برای نجات دین به وجودآمداین هاهمان مرددهاهستندبه نظرم راست میگفت یعنی مطمئنم حسین رامرددهاکشتند
اخه یمشت بی دین جمع شدید دورهم که از اما حسین بد بگید شماها کوفی های حال حاضرید
مرگ بر شما ها
باسلام، مطالبتان قابل تامل بود. موفق باشید.
بنام خداوند مهربان .سلام دوست عزیز.ممنون که به وبلاگم سرزدی وممنون از متن کامنت قشنگت.انشاءالله درراه حق موفق وموئید باشید درمورد موضوع وبلاگت هم بگم واقعا خوبه بخصوص که دررابطه با سخن امربه معروف ونهی ازمنکر واقع شده است.
سلا ممنون از لطف شما
[گل][گل][گل][گل][گل][گل][گل][گل][گل]
در تاریخ ۲۶ دی ماه ساعت ۴ بعد ازظهر تظاهرات گسترده ای
درهفت شهر ایران برگزار میشود ...
تهران (میدان انقلاب) کرمانشاه - تبریز - مشهد - شیراز - کرج - اهواز
ما هستیم ..... [گل] [بدرود]
سلام.
ممنونم از لطفتون.
حتما اگه بتونم در برنامه شب عاشورا شرکت میکنم.
زیبا بود. اولش فکر کردم قستمی از صحبت های دکتره.
خوشحالم که نتیجه گیری مطلبت امیدوارنه بود.
استفاده کردم
دوست عزیز در صورت تمایل ما را با نام خاتمی آری لینک کنید.
ما نیز شما را لینک خواهیم کرد.
با تشکر از شما
http://onlykhatami.persianblog.ir
در تریبون آزاد بخوانید:
عاشورا زدایی از انقلاب عاشورایی
×××××× کانون نظریه پردازی و گفتمان آزاد دانشجویان دانشگاه های تبریز ××××××
سلام ...
" شیرین عبادی .... نامی که برای همگان آشناست ... قاضی زمان شاه ملعون ... وکیل مدافع حال حاضر ...برنده جایزه صلح نوبل ادبیات از دستان پر مهر ژاک شیراک ، رئیس جمهور سابق فرانسه ... رئیس دفتر غیرقانونی پلمپ شده حمایت از حقوق بشر و ... "
منتظریم
دولت اسلامی
اول از همه خوشحالم که امسال فضایی فراهم شد تا چهره فاشیستی ، اسلام حکومتی آقایان نمایان شود . کسانیکه از عاشورا جز رفتن به مجالس رقاصه های مداح نما، که کاری جز مداحی حاکمان جور و تحریف عاشورا ندارند ، کار دیگری نیز یافتند و آن هم به بهانه مسائل غزه ، به آشوب و آشوب گری دست زدند تا در آینده ای نچندان دور این دستگرمی را در صحنه انتخابات به اجرای اصلی برسانند!
آخر از همه صبح عاشورا در مجلسی شرکت کردم که سخنرانی جالبی در آنجا انجام شد . البته من نمی توانم تمام آن سخنرانی را با جزئیات در این کامنت برای شما ارائه کنم ولی به نظرم کلیت آن هم جالب و قابل تامل است. سخنران با استفاده از قران و نهج البلاغه در پی اثبات این موضوع بود که معنویت فقط در ظرف مدنیت تحقق می یابد و پیش زمینه ایجاد مدنیت به رسمیت شناختن حقوقی ست که امروز می توان آن را معادل حقوق شهروندی دانست. این موضوع دارای شواهد بسیاری در کلام امام علی است. و تمام دوره حکومت امام علی صرف شناساندن حقوق مردم به خود آنها و وظایف حاکم در مقابل آن حقوق بود. در کنار این موضوع ، کرامت انسان نیز مطرح می شود . البته امسال این موضوع که فردیت انسان ها در دین محترم است را از دکتر ناصر مهدوی نیز شنیدم.
به امید اینکه زخمهامان التیامی مانا یابد
شمع محفل تان همیشه روشن
حزب فقط حزب علی رهبر فقط سید علی
از همین الآن پیروزی جناب آقای دکتر احمدی نژاد را به شما تبریک می گویم
(به کوری چشم دشمنان)
مگر خاتمی چه کرده که شما طرفدارش هستید! جواب :بابا تو کجایی داش با آمریکا به یه مسائلی میرسید ، با زن نامحرم هم دست نداد ... همین ... کاری که نکرد
خوش حال می شوم به وبلاگ من بیایید ونظر دهید
سلام علیکم
باتشکر از متن موءدبانه تان
هر چه که باشد از افتضاحات خاتمی بهتر است
هر دولتی نقص دارد ، اما خوبی های دولت دکتر احمدی نژاد چشم ما را بر همه ی نقص ها بسته است
در ضمن برای آن توهین شما را می بخشم
والسلام
دعا میکرد :
خدایا کشور را از دست خاتمی مصون بدار
الهی امین
به روزم
علیرضا جان توی کار سیاسی خال های سر رو باید اول بازی رو کرد اگه اونها رو برای روز مبادا بگذاری احتمال داره با حکم ببرن برات. توی این شرایط خاص کنونی هم سرمایه خاتمی اگه احمدی نژاد دوباره انتخاب بشه برای در قندون هم بدرد نمی خوره.
یکی از دلایلی که روی اومدن خاتمی تاکید می شه اینه که اون شناخته شدن و در این فقر رسانه ای و در این حمایت همه جانبه صدا و سیما از این یارو اصلاح طلبا وقتی و امکاناتی برای شناسوندن کاندیدا ندارن و خاتمی از این نظر هم موقعیت خوبی داره.
شرایط این اجازه رو به ما نمی ده وگرنه شخصیت های مثل نجفی یا ستاری فر و امثالهم بودند که شخصیت های ممتازی هستند ولی به همین دلیل نمی شه روی اونها کار کرد. فلذا میرحسین از معدود سیاستمدارانی هست که بعد از بیست سال تغییر خاصی در افکارش نداده و هنوز دهه شصتی فکر می کنه. اگر بناست همچین شخصیتی رو علم کنیم که خوب قالیباف که هست از اون هم بهتر. با راست هم میشه سرش ائتلاف کرد.
فکر می کنم عماد بهاور بهتر از خودم منظورم رو در این باره رسونده. مخصوصاْ در مورد دوم و سوم که مربوط به صحبت شما و من می شه:
http://mowj.ir/ShowNews.php?5270
خاک بر سرتو وخاتمی و هر چی خاتمی پرسته که فقط به خاطر آزادی دینی (بی حجابی) طرفدارشین