محفل

خدایا عقیده مرا از دست عقده ام مصون بدار!

محفل

خدایا عقیده مرا از دست عقده ام مصون بدار!

افسانه ی تایلر داردن

"مردم همیشه از من می پرسند آیا تایلر داردن را می شناسم؟"
فیلم "باشگاه مشت زنی"(fight club) با این مونولوگ شروع می شود.
اگر فیلم را دیده باشید شاید کمی او را بشناسید. ولی تایلر داردن واقعا که بود؟ یک تروریست؟ یاغی(rebel)؟ قهرمان؟ مخترع باشگاه مشت زنی؟ بمب ساز؟ یک دیوانه یا یک پیامبر؟

اگر فرزند خلف عصر طلایی مصرفگرایی نخواهد مصرف کند چه می کند؟ ساده است؛ تولید می کند! ولی چه؟ بمب!! چیزی که تولید را منهدم کند، چیزی که تمدن را از بین ببرد. تایلر از چربی انسان بمب تولید می کند، برای انسان مصرفگرای بی مصرف، مصرفی در خور پیدا می کند.

"مرد، من در باشگاه مشت زنی قوی ترین و باهوش ترین مردانی را می بینم که تا بحال زندگی کرده اند. من تمام این استعدادها را می بینم، و خودمان را می بینم که تلفش می کنیم. خدا لعنت کند، تمام یک نسل بنزین می زنند، پیشخدمتی می کنند؛ برده هایی با یقه ی سفید. تبلیغات ما را وادار به دنبال کردن ماشین و لباس کرده اند، به شغل هایی مشغولیم که از آنها متنفریم تا بتوانیم آشغال هایی بخریم که نیاز نداریم. ما بچه های وسطی تاریخ هستیم. بدون هدف و جا. نه جنگ بزرگی داریم. نه پریشانی بزرگی. جنگ های بزرگ ما جنگ های روحی اند... پریشانی بزرگ ما زندگی ماست. ما همه با تلوزیون بزرگ شدیم تا باور کنیم که روزی میلیونر خواهیم شد، و خدایان سینما و ستاره های راک. ولی ما نمی شویم. و این واقعیت را بسیار کند می آموزیم. و ما خیلی خیلی گند زده ایم"

این مانیفست تایلر داردن است. هر چند ساده و پیش پا افتاده است ولی هنوز در رویاهای انسان مدرن وجود دارد و گاهی تبدیل به کابوس می شود و انسان مدرن را بیدار می کند تا به او بفهماند که خود کالایی بیش نیست که به مصرف کارخانه ای عظیم می رسد که بهتر از تایلر می داند چگونه از چربی انسان استفاده کند.

تایلر داردن واقعا که بود؟! تایلر واقعی نیست! تایلر داردن فقط در مغز جک وجود دارد. چیزی است که جک، شخصیت اصلی فیلم، می خواهد ولی نمی تواند باشد. توهم آزادی ذهنی است که از آزادی جز حق انتخاب در نوع کالای مصرفی چیزی ندیده. توهمی است که آزادی انسان را جز در نابودی آن نمی بیند.
تایلر داردن اسطوره ی تراژدی دنیای مدرن است.
نظرات 3 + ارسال نظر
حامد 1386/05/06 ساعت 10:04 ب.ظ


We won't really die. we'll be immortal
جمله ی ابتدایی فیلم از زبان تایلر ؛ واقعا این Jim Uhls یک نابغه ی فیلمنامه نویسه...مگه نه ؟
کسانی که این فیلم را به صورت اصلاح شده (!) دیده اند فیلم دیگری را دیده اند که برای خود فینچر نیز جدید است ! برای لذت بردن از این فیلم و البته دستیابی به نکاتی به درد بخور یک توصیه دوستانه : فیلم را کامل ببینید ! (اگه پایه باشید فیلمنامه اش رو خودم بهتون میدم تا حالش رو ببرید !)
لذت واقعی سینما...

We are the quiet young men who listen
until it's time to decide
(جمله ی تایلر بعد از گفتن مانیفست)
از یادآوری فواید سنت حسنه ی سانسور سپاس گزارم! (احتمالا این نکات کنایه های ناب مارلا سینگر که نیست؟! هر چند می توانید بدون دیدن فیلم آنها را در wikiquote بخوانید!) البته بنظر من کلا نباید در میزان سانسور یک فیلم مبالغه کرد.
من فیلمنامه را بیشتر از فیلم پسندیدم. ریتم فیلم کندتر از فیلمنامه است. در ضمن هنگام خواندن فیلمنامه، فرصت بیشتری برای تفکر هست (چیزی که در این پست بیش از خود فیلم اهمیت دارد)
فیلنامه ی نسبتا شسته رفته کامل انگلیسی را می توانید در آدرس زیر دنبال کنید: http://www.hundland.com/scripts/Fight-Club_third.htm
آخرین جمله ی تایلر :
?...What's that smell

عطا 1386/05/08 ساعت 10:13 ق.ظ

من فیلمنامه را قبل از دیدن فیلم خواندم، ولی در کل کار دیوید فینچر رو هم ستایش می کنم، هرچند می دانم چندان به مذاق منتقدین خوش نیامد.

سپاسگزارم از این که به این خوبی تونستی حرف حساب این فیلمنامه رو این جا بیاری. و از این که یادآوری کردی فیلمنامه خواندن یه چیز دیگه ست!!!

sajjad 1386/05/08 ساعت 03:18 ب.ظ

واقعا فیلم تاثیر گذاری روی تفکرات آدم است. مخصوصا که این فیلم را یک آدم عادی هم می تواند ببیند. من فکر کنم ما در اواخر بحران جامعه مصرفی زندگی می کنیم ، البته ممکن است توی ایران اینطوری نباشد یعنی همان اولش باشیم.
مدرنیسم پدیده جالبی است و جالب تر از آن نحوه شکل گیری اش است.
شاید یک مطلب درباره اش بدهم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد